News

Print | Ambiente y Color

 

The renovation of the Box House has been featured on the cover of Puerto Rican design magazine Ambiente y Color. The feature highlights the project's balance of traditional hacienda-style construction with a contemporary pool cantilevered over a 140-foot cliff.

Situated atop a limestone bluff, this West Austin residence boasts a commanding position on a promontory at the south side of Lady Bird Lake. Inspired by traditional Mexican haciendas, the existing home—designed in the 1980s by Hal Box, a former dean of the UT School of Architecture (1976-1992)—possessed a clear architectural identity. But when the home’s new owners approached the architects about a renovation, it became obvious that there was a disconnect between the home’s insular layout and its spectacular location.

Box House

The segmented windows facing the lake were supplanted by large expanses of uninterrupted glass. In the kitchen, dark wood cabinets and an extraneous brick arch were replaced with glossy white cabinets contrasted by soapstone countertops. Instantly recognized as a more suitable location for the master bedroom, the screen porch was enclosed with floor-to-ceiling windows that frame views of the State Capitol and UT Tower.

Box House

Inspired by the limestone bluff upon which the home resides, a new pool deck acts as an extension of the topography, drawing the limestone up to form a sculptural pedestal for the existing brick façade. Composed of 7-inch tall horizontal stone bands, the deck bridges the two wings of the house, uniting the newly-remodeled interiors. The continuous stone bands are extruded to create steps, benches, counters, and even a TV cabinet before continuing down to a lower terrace with a curved glass rail.

Box House